dinsdag 3 juli 2012

Een oude blauwe Austin.
Onderweg in de tijd, zijn en niet meer zijn.
Vanaf de ontbijttafel op het terras van mijn hotel aan de Parfum rivier zie ik de sampan al liggen. De ochtend is beloftevol, heet en vochtig. Welwillend koop ik een overbodig t.shirt bij de vrouw van de schipper. Na een half uur varen komen wij aan bij de Then Mu pagode.
De monumenten van de oude keizerstad Hue werden in de Vietnam oorlog volledig verwoest. De Then Mu pagode buiten de stad bleef gespaard, maar ik kom niet voor de pagode. Onder een afdak achter het Boeddhistische klooster staat een meer dan 50 jaar oude hemelsblauwe Austin. Voor die auto ben ik hier.
Op 8 mei 1963 geboortedag van Boeddha reed Tich Quam Duc met deze auto naar het centrum van Saigon. Als protest tegen de onderdrukking van de Boeddhisten stak hij zichzelf, zittend in lotus houding, in brand. Zijn dood leidde tot de val van het katholieke regiem Diem. Niet lang daarna begon met het Tonkin incident de Vietnam oorlog.
De auto waarmee hij zijn laatste reis begon staat hier als relikwie. Als je de auto ziet moet je aan hem en zijn boeddhistisch gedachtengoed denken. Prachtig. Herinnering levend gehouden met een symbool van het materialisme door monniken die alle materialisme proberen te mijden. 

Herinnering passend vormgeven is een kunst.
Eneo-ateliers geeft  herinneringen vorm met herinneringsboten.

Hoe wij dat doen? Kijk op: eneo-ateliers-urn.com
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten